De Walrus

Home Vaarverhalen De Walrus

Als eigenaar van een 13,5meter Grouwster vlet kan ik na vier vaarseizoenen stellen dat we geen seconde spijt hebben van de destijds grote uitgave voor een nieuw te bouwen schip. Bij een bezoek aan Boot Leeuwarden in 2009 waren we aanvankelijk in een valk vlet geïnteresseerd. Twee boten verder stond echter een Grouwster vlet. Direct viel mij een groot aantal details op, zoals verzonken ramen, ronde hoeken, zwemplateau integraal met de romp verbonden. Een schitterend gelijnd onderwaterschip strak gebouwd, stevige bolders. Dat was nog maar het begin. Toen we de ruime kombuis en wasgelegenheid zagen met ingebouwd een wasmachine-droger in normaal formaat, de schitterende betimmering stond dit scheepstype in mijn geheugen gegrift.

Een maand later…

… ging ik bij de werf langs omdat er een gebruikte mooie 12,50m te koop lag. Echter nog in dubbel knikspant uitgevoerd, en als oud zeiler wilde ik graag rondspant. Er lag een casco en al snel kwamen we tot de conclusie dat nieuwbouw haalbaar was en tekenden we een koopcontract. Opvallend is het hoge niveau van een standaard leveringsomvang.

Het bouwproces was een waar genoegen en juli 2010 was de doop en tewaterlating een feit. Vanaf het moment dat je een Grouwster vlet hebt ben je lid van een grote familie waarbij de passie voor kwaliteit en mooie eenvoud een bindend element is.

Sterke stroom, steile golven

Het eerste seizoen bleven we een beetje in de buurt van de werf, want er zijn altijd nog restpuntjes waar je tegenaan loopt. Het weerhield me er niet van om toch al snel het Wad op te gaan. Met een prachtig tij voeren we naar Texel. Een dag later stond er Beaufort 7 uit het Noord Westen. Het zag er niet aantrekkelijk uit vooral in de morgen toen wind tegen stroom steile golven veroorzaakten met koppen erop. Na het kenteren van de stroom zijn we uitgevaren richting Den Helder. Het schip ging werkelijk schitterend door de golven. De stuurautomaat hield het schip beter op koers dan ik zelf kon en al snel meerden we in de Marine jachthaven af. Ook een vuurdoop want de harde wind vereiste wel enige stuurmanskunst. Maar de stevige zijschroeven hielpen hierbij fantastisch.

Parijs

Vervolgens werd het tweede jaar naar Dinant gevaren, het derde jaar naar Parijs en afgelopen jaar naar het Canal du Midi en terug. Het schip laat zich heel goed alleen varen en manoeuvreert fantastisch.

Het lange verblijf aan boord met in 2013 een heel koud voorjaar als start maakte duidelijk dat het schip zeer geschikt is voor lange tochten. Wat ook duidelijk werd is de buitengewone service van de Grouwster werf. Men kwam helemaal naar Toul om schade aan het koelwatersysteem door een verstopte leiding te verhelpen.

Opvallende verschijning

Waar je ook komt, een Grouwster Vlet heeft altijd veel aandacht van andere watersporters en omstanders. Waar we zelf nauwelijks bij stilstonden bij de aanschaf, maar waar anderen ons op wezen is het feit dat nauwelijks trapjes op en afgegaan hoeven te worden. Het brede gangboord garandeert dat ook als bewegingen strammer worden men makkelijk naar voren komt.

Als oud platbodem zeilers waarderen wij de grote open kuip als een waar genot.

De Grouwstervletten club is een aanrader en goede mogelijkheid voor het uitwisselen van ervaringen. De werf doet hierdoor ook veel gebruikservaring op die weer in nieuwe ontwikkelingen vertaald worden.

Waardevaste investering

Tot slot nog mijn overweging voor de aanschaf van een kwaliteits product. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is gebleken dat zowel nieuwbouw als verkoop van bestaande Grouwster vletten gestaag doorgaat. De schepen houden waarde en dat is goed te weten als leeftijd noodzaakt tot stoppen met varen.

Bij nieuwbouw is het bovendien mogelijk om vaarervaring in het verleden opgebouwd geheel naar eigen wens uitgewerkt te zien. Inmiddels heeft de werf de laatste jaren steeds weer nieuwe uitvoeringsvormen gebouwd, waardoor eigenlijk elke wens te honoreren valt. Belangrijk is wel dat men zijn keuzes goed afweegt. In elk ontwerp zitten compromissen opgesloten. Door voldoende tijd te steken in het voortraject zal men later geen spijt hebben van de keuze.

Trouwe gebruikers

Een bewijs daarvoor is de gemiddeld lange periode waarmee een Grouwstervletvaarder zijn schip heeft. Tevens zien we dat als er afstand wordt gedaan in veel situaties weer een Grouwster vlet wordt aangeschaft. Hetzij ingegeven door een veranderde gezinssituatie, hetzij de wens naar meer comfort van een groter type om langere tochten te ondernemen.